Materiały do budowy pieca chlebowego

Budowa Pieca Chlebowego - Krok po Kroku - Poradnik

Piec do pizzy opalany drewnem posiada bardzo szeroki wachlarz zastosowań, jest idealny dla ludzi którzy kochają eksperymentować w sztuce gotowania oraz poznawać nowe smaki. Chociaż jego nazwa wskazuje na to, że służy do wypieku pizzy, jego możliwości są znacznie większe, świetnie sprawdza się do duszenia potraw a także do wypieku domowego chleba czy urządzenia grilla z przyjaciółmi. Jeden piec – wiele możliwości.
Budowa pieca chlebowego na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowana, jednak tak naprawdę jest całkiem prosta. Możemy oczywiście zakupić gotowy piec ale własnoręczne wykonany da ogromną satysfakcję i przyjemność smakowania przygotowanych w nim potraw. Obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór wysokiej jakości materiałów ogniotrwałych http://sklep.vitcas.pl/, które dodatkowo ułatwią naszą pracę.

Pierwsze kroki w budowie pieca chlebowego

Jeżeli wybraliśmy już miejsce, w którym chcemy postawić piec, możemy przystąpić do przygotowania podłoża – najlepiej wykonać je z betonu, zapewni to stabilność konstrukcji. Mając gotowe podłoże otwiera się przed nami duży wybór możliwości i sposobów realizacji zadania, którym jest samodzielna budowa pieca chlebowego.
Rozpoczynamy od stworzenia podstawy pod nasz piec. Możemy użyć do tego kolorowych płytek szamotowych, które nie tylko świetnie sprawdzą się w tej roli, a dodatkowo nadadzą konstrukcji oryginalny wygląd. Płytę pod piec możemy odlać ze specjalistycznej Żaroodpornej Zaprawy Wyrównawczej Vitcas HPS, użyć gotowej płyty bądź wymurować z cegieł szamotowych.

Czas na kopułę

Budowa pieca chlebowego rozpoczyna się, kolejnym elementem naszej konstrukcji jest komora pieczenia. Do jej budowy będziemy potrzebować przede wszystkim formy wykonanej z mokrego piasku bądź drewnianej konstrukcji, znacznie ułatwi nam to pracę. Kiedy już ją stworzyliśmy możemy przystąpić do budowy kopuły. Należy ja wymurować z cegieł szamotowych połączonych Ognioodpornym Cementem do Pieca Chleboweo Vitcas OC bądź odlać poszczególne elementy przy użyciu Żaroodpornej Zaprawy Wyrównawczej Vitcas HPS – wybór należy do Ciebie. Konstrukcję podpierającą usuwamy po dokładnym wyschnięciu zaprawy.
W swojej ofercie proponujemy również dodatkowe urządzenie, dzięki któremu budowa pieca chlebowego stanie się łatwiejsza - ramię do układania cegieł Vitcas. Przy jego pomocy stworzenie kopuły staje się naprawdę proste a także daje ono gwarancję prawidłowego wykonania tej części pieca. Sposób użycia ramienia pokazany jest na filmiku powyżej.

Wykończenie pieca

Gdy komora jest gotowa potrzebujemy drzwiczek. Najlepiej wybrać trwałe – stalowe. Należy pamiętać o tym, by były szczelne. Na tym etapie nasz piec jest już prawie gotowy, brakuje mu izolacji termicznej, powstrzyma ona utratę ciepła z komory pieczenia. Wykonujemy ją przy użyciu maty z włókna ceramicznego. Mocujemy ją przy pomocy odpowiedniego kleju Silcas CFA, następnie kładziemy siatkę zbrojeniową a całość pokrywamy Ognioodpornym Cementem do Pieca Chlebowego Vitcas OC. Piec należy stopniowo wygrzewać, poddając go działaniu coraz to wyższej temperatury, pozwoli to uniknąć pęknięć kopuły. Teraz wystarczy już tylko wykończyć piec wedle własnego gustu i cieszyć się jego nieograniczonymi możliwościami. Budowa pieca chlebowego jest skończona!