Materiały do budowy pieca chlebowego

piec do chleba opalany drewnem

Budowa Pieca Chlebowego - Krok po Kroku - Poradnik

Piec do pizzy opalany drewnem posiada bardzo szeroki wachlarz zastosowań, jest idealny dla ludzi którzy kochają eksperymentować w sztuce gotowania oraz poznawać nowe smaki. Chociaż jego nazwa wskazuje na to, że służy do wypieku pizzy, jego możliwości są znacznie większe, świetnie sprawdza się do duszenia potraw a także do wypieku domowego chleba czy urządzenia grilla z przyjaciółmi. Jeden piec – wiele możliwości.

Budowa pieca chlebowego na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowana, jednak tak naprawdę jest całkiem prosta. Możemy oczywiście kupić gotowy piec chlebowy, ale własnoręcznie wykonany da ogromną satysfakcję i przyjemność smakowania przygotowanych w nim potraw. Obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór wysokiej jakości materiałów ogniotrwałych https://sklep.vitcas.pl, które dodatkowo ułatwią naszą pracę.

Kilka słów o konstrukcji

Najlepsze piece chlebowe budowane są na planie koła lub owalu i są zwieńczone łukowatą kopułą. Dlaczego taki kształt jest najbardziej preferowany przy tego typach budowlach? Odpowiedź jest bardzo prosta.

Taka konstrukcja umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła po wnętrzu, zapobiega niepotrzebnym ruchom powietrza oraz minimalizuje ryzyko utraty ciepła. Brak naroży ułatwia także czyszczenie pieca.

Pierwsze piece chlebowe pojawiły się w starożytnym Egipcie i budową nieco przypominały te obecnie stosowane. Miały stożkową kopułę i obudowane były cegłami. Następnie piece te - dzięki Grekom - zawędrowały do starożytnego Rzymu skąd rozprzestrzeniły się na ówcześnie znany świat. W kolejnych latach rozwija była zamknięta konstrukcja pieca do chleba o łukowatej kopule.

Pierwszymi materiałami użytymi do budowy pieca były słoma i glina. Z czasem zaczęto stosować też inne materiały takie jak: szamot, kamień czy w obecnym czasie z betonu.

To jaki kształt pieca wybierzemy zależy w głównej mierze od jego umiejscowienia, od tego czy ma być mobilny czy stacjonarny oraz do jakich celów chcemy go wykorzystać. Warto tutaj przypomnieć, że można go będzie wykorzystać do pieczenia chleba, pizzy, mięsa i ciast, wędzenia, grillowania czy też suszenia owoców i warzyw.

W naszym poradniku skupimy się na budowie pieca stacjonarnego. Dla zainteresowanych polecamy wpis na blogu naszego sklepu o tym, jak zbudować mobilny piec do pizzy w ogrodzie.

Budujemy piec chlebowy

Fundament

Zacznijmy od wyboru miejsca pod nasz przyszły piec. Grunt powinien być zwarty i nie osuwać się. W przeciwnym razie narazimy całą konstrukcję na pęknięcia i odkształcenia. Dla gruntów luźnych konieczne będzie ich właściwe zagęszczenie.

Jeżeli wybraliśmy już miejsce, w którym chcemy postawić piec, możemy przystąpić do przygotowania podłoża – najlepiej wykonać je z betonu. Zapewni to stabilność konstrukcji. Mając gotowe podłoże otwiera się przed nami duży wybór możliwości i sposobów realizacji zadania, którym jest samodzielna budowa pieca chlebowego.
Rozpoczynamy od stworzenia podstawy pod nasz piec. Możemy użyć do tego kolorowych płytek szamotowych, które nie tylko świetnie sprawdzą się w tej roli, a dodatkowo nadadzą konstrukcji oryginalny wygląd. Płytę pod piec możemy odlać ze specjalistycznej Żaroodpornej Zaprawy Wyrównawczej Vitcas HPS, użyć gotowej płyty bądź wymurować z cegieł szamotowych.

Czas na kopułę

Kolejnym elementem naszej konstrukcji jest komora pieczenia. Do jej budowy będziemy potrzebować przede wszystkim formy wykonanej z mokrego piasku bądź drewnianej konstrukcji, znacznie ułatwi nam to pracę. Kiedy już ją stworzyliśmy możemy przystąpić do budowy kopuły. Należy ją wymurować z cegieł szamotowych połączonych Ognioodpornym Cementem do Pieca Chlebowego Vitcas OC bądź odlać poszczególne elementy przy użyciu Żaroodpornej Zaprawy Wyrównawczej Vitcas HPS – wybór należy do Ciebie. Konstrukcję podpierającą usuwamy po dokładnym wyschnięciu zaprawy.
W swojej ofercie proponujemy również dodatkowe urządzenie, dzięki któremu budowa pieca chlebowego stanie się łatwiejsza - ramię do układania cegieł Vitcas. Przy jego pomocy stworzenie kopuły staje się naprawdę proste a także daje ono gwarancję prawidłowego wykonania tej części pieca. Sposób użycia ramienia pokazany jest na filmiku powyżej.

Wykończenie pieca

Gdy komora jest gotowa potrzebujemy drzwiczek. Najlepiej wybrać trwałe – stalowe. Należy pamiętać o tym, by były szczelne. Na tym etapie nasz piec jest już prawie gotowy, brakuje mu izolacji termicznej, powstrzyma ona utratę ciepła z komory pieczenia. Wykonujemy ją przy użyciu maty z włókna ceramicznego. Mocujemy ją przy pomocy odpowiedniego kleju Silcas CFA, następnie kładziemy siatkę zbrojeniową a całość pokrywamy ognioodpornym Cementem do Pieca Chlebowego Vitcas OC. Więcej o izolacji pieca chlebowego przeczytasz na naszym blogu.

Ostatnie działania

Piec należy stopniowo wygrzewać, poddając go działaniu coraz to wyższej temperatury, pozwoli to uniknąć pęknięć kopuły. Teraz wystarczy już tylko wykończyć piec wedle własnego gustu i cieszyć się jego nieograniczonymi możliwościami. Budowa pieca chlebowego jest skończona!

Zapoznaj się z również z naszą ofertą na łatwe w montażu piece chlebowe naszej firmy.